Musik i Juletid

PARTYBANDET T.B.A

“Without music, life would be a mistake”

 Friedrich Nietzsche

Julskivan

”Musik i Juletid”.


Alla högtider har sina speciella traditioner och attribut. Den högtid som kanske mest förknippas med sång och musik är givetvis julen som med sin traditionella julmusik alltid, har påverkat oss.


Självklart skall en skiva av detta slag innehålla traditonella och vackra sånger och det gör såklart även vår variant men, vi har försökt tänka lite större. 


Finns det andra julsånger än de som alltid spelas?


Kan man använda andra låtar som har ett budskap som passar bra ihop med Julen?


Vi menar att svaret självklart är ett rungande ja.
Fredrik, Stefan & Sigge.

Lite information om några av låtarna:


Maybe This Christmas

Ronald Eldon "Ron" Sexsmith är en kanadensisk singer-songwriter från St. Catharines, Ontario. hett typiskt citat från  ”Ron” är ”...my main objective is to try and stay out of the way of the song. I want to write songs that are good whether I'm singing them or not."

Sexsmith startade sitt eget band när han var 14 år gammal och har släppt inspelningar av eget material sen 1985 vid 21 års ålder. 2010 gjordes en mycket sevärd dokumentär om ”Ron” dokumentären heter Love Shines.


Sång till Karl-Bertil Jonsson

Gunnar Svensson har skrivit musiken och medverkar, Arne Domnérus spelar saxofon och den tredje musikern heter Sture Åkerberg

Texten till Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton skrevs av Tage Danielsson till boken Sagor för barn över 18 år 1964 (även om filmen utspelar sig i en obestämd tid). Där var den bara en i raden av många sagor. Men sedan Per Åhlin tecknat och SVT varje jul sedan 1975 sänt en tecknad version av sagan så är det en av Tage Danielsson mest kända texter.

Minst lika känd som själva texten är musiken som spelas i filmen. Kompositör är Gunnar Svensson som skrivit många av de musikstycken som Tage Danielsson och/eller Hasse Alfredsson sedan skrev texten till.


The Christmas Song

Vanligen kallad "Chestnuts roasting on an open fire" eller "Merry Christmas to you" är en amerikansk julsång skriven 1944 av sångaren Mel Tormé och Robert "Bob" Wells. Enligt Tormé själv tillkom sången under en stekhet sommar, i ett försök att "svalka sig genom att tänka svala tankar” och är det en av världens mest framförda julsånger.  ”Jag såg ett skrivblock på hans piano med fyra textrader, skrivna med blyerts. De började 'Chestnuts roasting... Jack Frost nipping... Yuletide carols... Folks dressed up like Eskimos.” Bob höll inte på med en sångtext. Fyrtio minuter senare var den numera legendariska sången skriven.


Jul, jul, strålande jul

Är en julsång med text av Edvard Evers och musik av Gustaf Nordqvist.och publicerad 1921. Musiken är komponerad dels för soloröst, alternativt unison kör och orgel eller piano, dels för kör. Den utgavs första gången på musikförlaget Abraham Lundquist AB. Den första kända inspelningen dateras tillbaka till 1924 med Strandbergs kvartett, då den var B-sida till singeln Hosianna Sången finns också på engelska. Den heter då "Wonderful Peace" med text av Norman Luboff.


Make You Feel My Love

är en sång skriven av Bob Dylan som dök upp på hans 1997 album ”Time Out of Mind". Den som först släppte låten kommersiellt var Billy Joel , under titeln ”To make you feel my love”. Detta innan Dylans version dök senare samma år. Den har sedan upptäckts av många artister och har visat sig vara en kommersiell framgång för artister såsom Adele , Garth Brooks , Bryan Ferry och Kelly Clarkson . Två covers av låten (en av Garth Brooks och en av Trisha Yearwood ) var med på soundtracket av 1998 filmen Livet går vidare. Dylan släppte så småningom låten som singel.


Mer jul

Ursprungsversionen av låten, som tar upp flera jultraditioner, spelades i Kjell Alinges radioprogram Eldorado i december 1981 och utgavs 1982 på samlingsalbumet Eldorado. Stjärnornas musik. En omarbetad version av låten utgavs på singel 1984 , då den även låg på Trackslistan under perioden 15-22 december 1984, placerad på 20:e respektive 16:e plats innan den lämnade listan. Branschorganisation Stim har nyligen räknat samman vilka jullåtar som spelas mest på Sveriges radiostationer. Topptrion är lika tippad som tomten, granen och glöggen – etta är låten såklart ”Mer jul” med Adolphson-Falk.
Copyright @ All Rights Reserved